Grunden för den ekologiska produktionen är omsorg om naturens grundläggande funktioner och global solidaritet.
Detta betyder i korta drag att
- Bevara och stärka ekosystemens långsiktiga produktionsförmåga
- Skydda och utveckla den biologiska och genetiska mångfalden. Nej till GMO (genmodifierade organismer)
- Minimera användningen av icke förnybar energi (fossila bränslen) och andra icke förnybara naturresurser (ex. fosfor).
- Undvika användning av naturfrämmande ämnen (ex. kemiska bekämpningsmedel och tillsatser i maten)
- Främja god hälsa hos husdjuren samt att de ges möjlighet till naturliga beteenden, värdig tillvaro och ett värdigt slut
- Använda förädlingsmetoder som är skonsamma mot såväl naturen som råvarorna och minimerade tillsatser.
- Ge skälig lön/inkomst och en god och säker arbetsmiljö för alla som arbetar i verksamheten.
- Främja en handel av ekologiska produkter som är miljömässigt, socialt och ekonomiskt hållbar.
Vi som arbetar med ekologisk produktion i någon form ser nödvändigheten i att stärka banden mellan stad och landsbygd, mellan konsument och producent, bl.a. genom öppenhet kring vår verksamhet. En geografiskt spridd och diversifierad livsmedelproduktion minskar sårbarheten kring livsmedelsäkerhet och ger förutsättningar för ett kretsloppsbaserat lantbruk.